fbpx
Menu Sluiten

Nieuwe wetgeving betreft overwerk-uren van kracht per 1-1-2019

In het kader van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag per 1-1-2019 dient de nieuwe wetgeving gevolgd te worden die bepaalt dat je als werknemer ten minste het minimumloon bruto loon zou moeten verdienen. Dit is natuurlijk logisch, maar bij horecabedrijven waar een fulltime werkweek van 50-60 uren regelmatig voorkomt, niet vanzelfsprekend. Dit artikel beschrijft hoe je als horecaondernemer conform de wet, om dient te gaan met zogenaamde overwerk/meer-uren.

Eerst een rekenvoorbeeld ter illustratie van het probleem

Stel dat je werknemer gemiddeld 50 uur per week heeft gewerkt, en daarom in een maand: 50 uur x 52 weken / 12 maanden = 216,67 uur maakte. Je betaald deze werknemer netjes voor een fulltime werkweek uit, maar deze is slechts berekend op 38 uren, wat gaat over 38 x 52 weken / 12 maanden = 164,67 uren per maand.

Wanneer je dan het fulltime loon uitbetaald op basis van 38 uren, wat bij een allround bedieningsmedewerker snel gaat over € 11,00 bruto per uur en dus gaat over € 1810,79 bruto per maand dan ontvangt deze werknemer uiteindelijk op basis van de gewerkte uren: € 1810,79 / 216,67 = € 8,36 bruto per uur.

Wat is dan het probleem zo stelt de wetgever?

Behalve dat je minder verdient dan die afgesproken € 11,00 bruto per uur, verdien je ook nog eens minder dan het wettelijk afgesproken minimum bruto uurloon van €9,82 over één maand:

en wel met een bedrag van € 9,82 – € 8,36 = € 1,46 bruto per uur.

Dit kan volgens de Nederlandse wetgeving niet meer door de beugel en deze heeft hier daarom restricties opgelegd. Voortaan dienen deze zogenaamde ‘plus-uren’ ook wel bekend als ‘meer-uren’, of ‘overwerkuren’ per loonperiode verrekend te worden.
Nu denkt u natuurlijk als goed werkgever, dit gebeurt bij mij niet want ik houdt de overwerk-uren netjes bij, maar uit de praktijk blijkt dat dit toch niet het geval is bij veel werkgevers.

De eerste mogelijkheid hiermee om te gaan zorgt voor een stuk minder administratie achteraf. Dit doe je door in bij de roosterplanning binnen dezelfde werkmaand de in de ene week overgewerkte uren te compenseren met extra vrije uren in de andere week.
Zo kun je de ene week 48 uren maken en in de andere week 28 uren werken om bij een fulltime dienstverband van 38 uren per week, alsnog gemiddeld deze 38 uren te werken.

Een flinke urencompensatie

Dit betekent dus ook dat wanneer je medewerker de eerste week van mei 60 uren zou werken, hij de andere weken gemiddeld nog maar:

164,67 uren per maand – 60 gewerkte uren = 104,67 uren / 3,33 weken = 31,43 uren per week mag werken.

Het is daarbij een stuk complexer geworden voor de horecaondernemer om de administratie van zijn plus- en min-uren bij te houden. Het is dus niet zondermeer mogelijk om zo de plus-uren uit te betalen. Wil je ervoor zorgen dat je goed wordt omgegaan met de plus-uren van je vaste krachten? Neem dan vrijblijvend contact op met Van de Plas Horeca Groep | payrolling en ontdek hoe wij nog meer verplichtingen van je kunnen overnemen, zodat jij de vrijheid ervaart om te kunnen ondernemen. Let op. Er komt een vervolg op dit artikel.