fbpx
Menu Sluiten

5 Koffie weetjes die je nooit eerder hebt gehoord

koffie

Ah….koffie, wie drinkt het nou niet? Het wordt gezien als een van de meest gedronken dranken van de wereld. Je kunt er niet omheen. Tijdens het ontbijt, wanneer je ergens op visite komt of gewoon de hele dag door op kantoor. Koffie is werkelijk óveral. Voor degenen die genieten van ‘het zwarte goud’ of gewoon geïnteresseerd zijn, wij hebben voor jou 5 leuke koffieweetjes, gewoon voor tijdens jouw koffiepauze.

Extreem waardevol

Koffie is heel belangrijk, zelfs zo belangrijk dat het de nummer twee op de lijst van meest waardevolle verhandelde grondstoffen ter wereld is. Na aardolie komt dus gewoon koffie. Dagelijks zijn ongeveer 25 miljoen arbeiders, verdeeld over 50 landen bezig met de productie van koffie. Niet gek aangezien er elk jaar voor meer dan 500 miljard koppen koffie worden gedronken. En de helft daarvan wordt nog eens bij het ontbijt gedronken!

’s Werelds duurste koffie is uitgepoepte koffie

Voor veel mensen is het ondertussen een bekend fenomeen, maar toch blijft het verrassend. Wist je dat het duurste kopje koffie afkomstig is van de Loewak? Dit zijn uitgepoepte koffiebessen van een katachtige diersoort uit Azië. Een kilo koffie staat gelijk aan 1000 euro!

Espresso is GEEN Boon

Nog te vaak verwarren mensen espresso met een bepaalde bonensoort. Dit is dus niet waar. Het gaat hier om een bepaalde manier van koffie zetten. Veel mensen verwarren dit met andere verwante producten zoals chocolade koffie-espressobonen en espresso-melanges. De misvatting is met name ook te danken aan de marketing. Het wordt als extreem exclusief neergezet, mensen zien tal van bonenlabels en denken dat de espresso een boon is. Het gaat dus om het productieproces, en daar kan onze espresso tv-ster George Clooney niks aan veranderen!

Koffie stamt af van het Arabische woord quahwah

Het lijkt nu alsof de koffie uit de Arabische landen komt, maar van oorsprong komt koffie uit Ethiopië, Oost-Afrika. In 1753 werd de soort naar de Arabische landen verspreid. Daar werd het vernoemd naar quahwah, wat letterlijk “wijn van de boon” betekent. Vanaf de quawah is het vervolgens vertaald naar het Turkse Kahve, toen vertaald naar ‘koffie’ in het Nederlands en uiteindelijk ‘coffee’ in het Engels. Wij hebben dus sterk bijgedragen aan de internationale naam van koffie.

Geen koffie geen date

Dat koffie belangrijk is kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het laatste weetje is relatief nieuw en benadrukt nog eens het sociale aspect van koffie. Uit onderzoek onder 300 vrijgezellen is namelijk gebleken dat het een afknapper is wanneer hun (potentiële) date vertelt dat hij/zij niet van koffie houdt. Dit zou komen doordat koffie drinken wordt beschouwd als een sociale activiteit. Het is een onderdeel van je sociale vermogen, een simpele indicatie dat je van gezelligheid houdt.


Ben jij een echte koffiekenner? Wellicht is de horeca iets voor jou.