fbpx
Menu Sluiten

4 meest voorkomende misvattingen over payrolling

Betrokken barpersoneel
Groei in 2019 dankzij payrolling

De afgelopen jaren zien steeds meer werkgevers de voordelen in het uitbesteden van hun personeelszaken. Payrolling wordt steeds vaker ingezet en biedt een stabiele basis waarmee flexibele werknemers verloond worden. Gelukkig weten veel ondernemers wat payrolling inhoudt. Toch zijn er nog elke dag veel misverstanden. Wij hebben daarom de 4 meest voorkomende vooroordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Payrolling is duur

Schoenmaker blijft bij de leest; een bekend spreekwoord dat voor elke ondernemer even belangrijk is. Een horecaondernemer is geen administratiebureau, ondernemers moeten zich focussen op hetgeen waar zij goed in zijn en dat is het verwennen van hun gasten. Payrolling kost inderdaad geld, maar wanneer je de personeelsadministratie in eigen beheer houdt, zijn de kosten vaak hoger.

Denk maar aan alle tijd die je kwijt bent aan juridische zaken, opstellen van jaaroverzichten en het doorvoeren van cao- en wetswijzigingen. Al dan niet het investeren in personeel en het regelen van hard- en software voor de administratie. Het gebruik maken van payrolldiensten bespaart dus veel tijd. Je kunt je dus volledig focussen op je passie; tijd om écht te ondernemen.

Payroll

2. Alleen geschikt voor grote bedrijven

Payrolling is niet alleen bedoeld voor grote bedrijven. Zelfs met maar 1 medewerker in dienst kan payrolling aantrekkelijk zijn. Kleine ondernemingen beschikken vaak niet over een eigen personeelsafdeling, juist daarom heb je dan baat bij payrolling. Als ondernemer houd je je dus niet bezig met het inrichten van jouw administratie en kun je snel gebruik maken van alle actuele en relevante kennis.

3. Onduidelijke kosten

Nog te vaak hebben ondernemers de perceptie dat het overzicht van de kosten minder overzichtelijk is. Dit is dus niet zo, integendeel zelfs, een payrollbedrijf kan de exacte factuurprijs berekenen. Je hoeft nooit voor verrassingen te komen staan omdat jouw maandelijkse kosten altijd duidelijk zijn. Dit komt met name doordat er gebruik wordt gemaakt van een opslagfactor op basis van het bruto-uurloon. In deze factor zitten dus alle belangrijke onderdelen zoals salarisadministratie, regelen van ontslagprocedures, vergoedingen en vele andere personeelsverplichtingen. Behoefte aan inzicht in uw kosten? Doe nu een kostprijsberekening via onze “payrollberekening” tool.

4. Geen binding met medewerkers

Medewerkers blijven natuurlijk gewoon aan het werk voor de ondernemer die gebruikmaakt van de payrolldiensten. Er zijn bedrijven die denken dat de medewerkers payrolling niet ziet zitten. In de praktijk draait het vaak om de relatie op de vloer, de werksfeer en persoonlijke binding met collega’s. Heeft de werknemer een goede band met het bedrijf, dan verandert er helemaal niks.

Wat er administratief op de achtergrond gebeurt heeft hier natuurlijk weinig invloed op. Tot slot moeten payrollbedrijven net als alle andere bedrijven, minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden bieden. Huidige afspraken zoals opgebouwde rechten worden dus gewoon overgenomen.

Betrokken barpersoneel

Zijn de bovenstaande misverstanden herkenbaar? Wellicht is het tijd om eens te kijken wat een payrollbedrijf nog meer voor je kan betekenen. Ga naar “de voordelen van payrolling