fbpx
Menu Sluiten

Tijdens feestdagen wel of niet werken. Wat zijn de afspraken?

oud en nieuw vieren
Kerstversiering

Het is alweer bijna kerst en veel mensen zijn dan vrij. Maar voor sommige bedrijven gaat het werk tijdens de feestdagen gewoon door. Vooral in de horeca komt het vaak voor dat de werknemer wordt verplicht te werken. Weet jij wat de regels zijn over het werken op feestdagen? Lees dan verder.

Als allereerst is het belangrijk om te weten of de horeca cao voor jouw arbeidsovereenkomst van toepassing is. Mocht dat niet het geval zijn controleer dan jouw contract of het bedrijfsbeleid is waarin een dergelijke regeling is vermeld.

De feestdagen

Alhoewel het erg leuk is om tijdens feestdagen te werken, is een compensatieregeling vaak wel zo fijn. Deze regeling geldt in Nederland dan ook voor de volgende erkende feestdagen; nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag, Koningsdag, eerste en tweede Kerstdag.

Een gepaste compensatie

Wanneer je een dienst werkt die begint op een feestdag en uitloop heeft na 24:00, dan is er een vergoeding mogelijk. In eerste instantie heb je dan per gewerkt uur recht op een uur vervangende vrije tijd. Heb je met eerste kerstdag 8 uur gewerkt, dan ontvang je 8 extra vrije uren. Let wel op. Vanaf 2019 moet je deze uren dan wel opnemen in dezelfde maand. Mocht het opnemen van de uren niet het geval zijn, dan krijg je toeslag op jouw loon. Deze zal dan 50% bedragen van het uurloon van die gewerkte uren. Je zou dus zomaar 150% uitbetaald krijgen tijdens het werken met feestdagen.

feestdagen

Niet alle bedrijven hebben een gunstig beleid

Het is natuurlijk ook gezellig om de feestdagen met vrienden of familie door te brengen. Het is natuurlijk goed om te weten dan je recht hebt op extra geld. Als medewerker is het goed werknemerschap als je bij bekende drukte dan in goed overleg extra kunt werken. Andersom betekent dit dat in het kader van goed werkgeverschap er ook vrije ruimte is en/of een toeslag teruggegeven mag worden.

Wel of geen doorbetaalde vrije dag

Daarnaast is een feestdag niet automatisch een doorbetaalde vrije dag. Dit werkt twee kanten op. 1. Of je zou normaal wel vrij hebben, 2. of je normaal wel zou werken. De feestdagen kunnen samenvallen met dagen waarop jij vanwege rustdagen niet bent ingeroosterd. Dan is een compensatie niet van toepassing.

Feestdagen kunnen ook samenvallen met het reguliere rooster. Op een feestdag zelf hoeft dus geen arbeid te worden verricht en heb je die dag dus doorbetaald vrij. Tot slot kan het bedrijf besluiten dicht te gaan. Mocht jij daardoor niet komen aan jouw contracturen in die week, dan moet je de uren inhalen. De werkgever kan jou dan vragen de uren op een ander moment in te inhalen.

feestdagen

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Overleg altijd goed wat jouw voordelen zijn tijdens feestdagen, elke werkgever hanteert andere voorwaarden. Niet alle werkgevers houden namelijk rekening met de wensen van de werknemers. Heb je toch behoefte aan zeggenschap over het vrij zijn tijdens feestdagen en en wil je toch werkzekerheid? Ga dan op zoek naar een bedrijf met flexibele arbeidsvoorwaarden. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van een flexcontract.