fbpx
Menu Sluiten

Het was bedoeld als een grap, maar zo is chips toch ècht ontstaan

chips in schaal
banner chips

Tijdens een spannende film haal je het al snel uit de kast, je komt het op ieder feestje tegen en het is niet weg te denken uit de schappen van de supermarkt, chips! Maar wie heeft chips eigenlijk bedacht? Chips heeft een interessante geschiedenis. Lees je mee?

Chips is oorspronkelijk bedacht in 1853 door de Amerikaanse kok George Crum. In die tijd waren aardappelen al snel populair onder rijkere burgers. Ze werden gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd

De klagende zakenman

Crum was destijds werkzaam in Restaurant Moon’s Lake in Saratoga Springs, New York. Op een avond serveerde hij een ontevreden gast, genaamd Dhr. Cornelius Vanderbilt, een machtige zakenman. Tot twee keer toe klaagde de zakenman over zijn aardappelgerecht. Hij vond zijn gerecht, bestaande uit aardappelschijfjes en room; te dik, klef en onvoldoende gezouten.

George voelde zich zwaar beledigd en bedacht een plannetje om de zakenman eens flink op de zenuwen te werken. Bij de derde keer sneed hij de aardappelen expres flinterdun en bakte ze knapperig en bruin in de olie. Tot slot bestrooide hij ze met zout, veel zout, zoveel dat het bijna niet te eten was.

1991.118.0001-web

Het gerecht werd geserveerd en George keek vol spanning toe vanuit de keuken. Daar zag hij de zakenman vol verbazing staren naar zijn gerecht. Cornelius kon deze flinterdunne harde schijfjes niet met een vork eten en besloot met enige tegenzin zijn handen te gebruiken.

De kok hoopte natuurlijk op een geschrokken en boos gezicht bij de eerste hap, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Wat bleek, de zakenman verorberde deze dunne schijfjes met veel smaak! Daarna nodigde hij al zijn vrienden uit om dit gerecht te komen proeven.

chips in schaal

De cynische grap van Crum bleek het begin te zijn van een doorslaand succes, zo ontstond chips. Superbedankt George!