fbpx
Menu Sluiten

Wat heeft Napoleon met de pannenkoek te maken?

Pannenkoeken

Ah… de pannenkoek! Wie is er niet groot mee geworden? Wij in ieder geval wel, maar waar deze lekkernij vandaan komt, geen idee. Laat staan wat de pannenkoek te maken heeft met Lodewijk Napoleon. Ben jij ook benieuwd? Lees dan mee!

Allereerst is deze platgeslagen lekkernij overgewaaid vanuit Nepal. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was toen nog boekweit, een graansoort. Het recept voor de eerste pannenkoek bestond uit boekweit, water, melk, gesmolten boter en een vleugje bloem. Wist je dat het eerste kookboek met een lekker recept voor pannenkoek uit 1439 komt?

Lodewijk Napoleon

Terug naar Lodewijk Napoleon. Want wist je dat “de pannenkoek” het lievelingsgerecht was van Lodewijk Napoleon, de jongere broer van keizer Napoleon? Lodewijk werd op 5 juni 1806 benoemd tot koning van Holland. Om dit te vieren werd van 5 juni destijds de nationale pannenkoekendag gemaakt.

Toen was het nog gebruikelijk om op deze dag met familie en vrienden pannenkoeken te bakken. Helaas is deze nationale traditie verdwenen. Ondanks dat dit geen officiële feestdag meer is, wordt het in sommige delen van Zuid-Holland nog steeds gedaan.

Lodewijk Napoleon

3.000 kilo!

Nog even wat leuke weetjes over de pannenkoek. De grootste pannenkoek ooit is in 1994 gebakken in Engeland met een doorsnede van maar liefst 15 meter en een gewicht van bijna 3.000 kilo! Als dat knap is vind je het record voor opgeworpen pannenkoeken nog interessanter.

<p”>Het record voor het meest aantal keer opgeworpen pannenkoek in een pan ooit binnen 2 minuten staan op staat 416 keer. Dat is heel snel, het kan natuurlijk ook langzaam. Het record voor het langst opwerpen van een pannenkoek staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconde? Doe dat maar eens na!

pannenkoeken