fbpx
Menu Sluiten

De Hollandse Nieuwe is weer in het land

herring-435857_1920

Alle haringliefhebbers en horecaondernemers opgelet. Vanaf komende woensdag 13 juni start  het haringseizoen. Dit seizoen loopt inmiddels door tot halverwege augustus en geeft de echte haring liefhebber genoeg tijd om te genieten van dit heerlijk visje. Naast alle ronde kazen, zwarte dropjes en zoete stroopwafels mag de gezouten haring niet ontbreken. Haring happen doen wij Nederlanders graag. Wat maakt deze vis nou zo bijzonder?

Clupea Harengus

De haring (Clupea Harengus) is een slanke, kleine vis met een leeftijdsverwachting tussen de acht tot tien jaar oud. Vanaf half mei tot juli ‘vreet’ de haring zich lekker vet. Dit is dan ook de periode waarin we de vetste haringen kunnen vangen. Haring mag alleen “Hollandse Nieuwe” worden genoemd als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is gekaakt, gezouten en gefileerd.

Het allerbekendste aan de haring is de manier waarop wij Hollanders de vis eten. Men denkt vaak dat de haring rauw wordt gegeten, maar dat is niet waar. Bij het “kaken” ontstaat er een bepaald rijpingsproces. Tijdens dit proces worden de kieuwen en ingewanden met een speciaal mesje verwijderd op de alvleesklier na. Vervolgens wordt de vis in het zout gelegd en laten de enzymen uit de alvleesklier de haring ‘rijpen’.

Wanneer de vis klaar is, wordt het gefileerd en geserveerd met wat uitjes erbij. Haring wordt traditiegetrouw bij de staart gepakt en bungelend boven de mond gehangen. In ons land zijn er veel regionale smaakvoorkeuren. zo eten de Amsterdammers graag een grote doorgerijpte haring, terwijl Brabanders liever een kleine, ietwat zoutere haring willen happen.

baltic-sea-997831_1920

‘Haring in het land, dokter aan de kant’

Deze uitdrukking is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Haring zit barstensvol goede voedingsstoffen. De eiwitten zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren, organen en zenuwstelsel. Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde vetzuren (Omega3). Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen de kans op hart-en vaatproblemen. Ze zeggen dat het eten van haring je slimmer maakt. Het voedingscentrum raadt ons aan om minstens twee keer per week vis te eten, waarvan één keer per week een vette vissoort.

Van haring happen kun je dus met een gerust hart een wekelijkse traditie maken.

Eet smakelijk!